ПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ З НАГОДИ 100 РІЧНИЦІ ВІД ПОЧАТКУ АБОРТИВНОГО ГЕНОЦИДУ НЕНАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ

 episkop

Дозвольте дітям приходити до Мене, бо таких є Царство Боже (Мк 10, 14).

Дорогі Священики та Богопосвячені Особи!

Дорогі Брати і Сестри!

Шановні Представники Влади усіх рівнів!

16-18 листопада 2020 року припадає 100 річниця від акту, який дав початок великій трагедії в історії нашого народу, а також в історії світового суспільства. Саме в той час, 100 років тому Народним Комісаріатом охорони здоров’я і Народним комісаріатом юстиції була видана постанова «Про штучне переривання вагітності». Таким чином Радянська Росія стала першою в світі державою, яка легалізувала вбивство ненароджених немовлят. З того часу кількість абортів кожного року невпинно зростала. Свого апогею ця ганебна і злочинна практика досягла у 1964 році, коли то аж 7 000 000 жінок вдалися до штучного переривання вагітності. На жаль, після розпаду Радянського Союзу Україна не зірвала з цією комуністичною спадщиною і до сьогодні не створила закону, який захищав би її громадян від зачаття аж до природної смерті. За роки Незалежності в Україні було зроблено понад 30 мільйонів хірургічних абортів.

Протягом цих ста років від початку легалізації абортів у суспільстві сформувалася абортивна ментальність, яка в свідомості багатьох людей представляє переривання вагітності як звичайну медичну процедуру, яка знецінює людське життя, гідність жінки і сіє в суспільстві «цивілізацію смерті». Пригадаймо слова святої Матері Терези з Калькутти, лауреата Нобелівської премії миру: «Якщо мати може вбити свою ж дитину у власному лоні, знищити плоть від своєї плоті, життя від свого життя і плід своєї любові, чому дивуємося насильству і тероризмові, що поширюється навколо нас»

Згадуючи цю сумну річницю ми, Пастирі Католицької Церкви в Україні, прагнемо звернутися до наших Вірних і до всіх Людей доброї волі з наступним повчанням і закликом:

Кожне людське життя розпочинається у момент зачаття в лоні матері і є святим даром Бога! «Ти створив моє нутро, Ти мене виткав в утробі матері моєї. Хвалю Тебе, що сотворив мене так дивно; діла Твої предивні, Ти душу мою знаєш вельми добре» (Пс 139) – так оспівує Боже діло створення автор Псалму 139. В цих словах виражена віра Божого Народу, на якій ґрунтується біблійна антропологія. Святий Папа Йоан Павло ІІ ці рядки називає прославленням Євангелія життя, яка є в центрі спасенного послання Ісуса Христа (Evangelium Vitae, 83).

Кожний аборт (хірургічний і фармакологічний: застосування спіралей та таблеток) є порушенням V Божої Заповіді – «Не вбивай»! «Серед усіх злочинів, які людина може вчинити проти життя, переривання вагітності має риси, що роблять цей переступ особливо серйозним і гідним осуду. ІІ Ватиканський Собор називає його поряд із дітогубством „найжахливішим лиходійством”» (Evangelium Vitae, 58). А той, хто вдається до такого вчинку, чинить важкий гріх і не може приступати до Святого Причастя без Таїнства Примирення та Покаяння (Сповіді).

Також кожен, хто свідомо підтримує, радить, чи якимось чином допомагає зробити аборт, підтримує та розвиває абортивну індустрію, абортивне законодавство, виключає себе з християнської віри і ставить під загрозу своє вічне спасіння!

Що ми християни можемо зробити? Варто пам’ятати, що питання захисту життя пов’язане з духовною боротьбою з силами темряви (Еф 6), а тому усім нашим суспільним акціям має передувати молитва і піст у цьому намірі. Також заохочуємо до наступних ініціатив:

Молитовні чування на захист ненароджених дітей, а також покутні та експіаційні молитви за усі злодіяння по відношенню до ненароджених діток. Особливою молитвою у цій ситуації є Святий Розарій, який нагадує нам ту мить, коли у лоні Пресвятої Діви Марії зачався Спаситель! Серед душпастирських дій варто розповсюджувати Молитву духовного усиновлення зачатої дитини.

Катехези на основі Божого Слова, енцикліка св. Йоана Павла ІІ Evangelium Vitae та інших документів Вчительського Уряду Церкви. Проголошуймо Євангеліє Життя, саме це послання любові Спасителя має силу і міць змінювати наше мислення!

Належне проведення дня святості життя, яке щороку святкується 25 березня, в урочистість Благовіщення Пресвятої Діви Марії.

Створення центрів сімейної консультації та центрів допомоги жінкам, які опинилися в скрутній життєвій ситуації – щоб вони могли щасливо народити своїх дітей.

Намагаймося захищати життя, кожен згідно свого покликання і можливостей. Лікарі нехай будуть вірні своєму покликанню і роблять все, щоб рятувати життя. Політики і громадські діячі нехай докладуть усіх можливих зусиль, щоб людське життя було законодавчо захищене від зачаття до природної смерті.

Звертаємося до Представників Влади усіх рівнів! Згідно статті 27 Конституції України, кожна людина має невід’ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Згідно Божого Слова, а також досліджень науки життя розпочинається в моменті зачаття! Захистіть це ПРАВО по відношенню до тих, хто не може цього зробити, по відношенню до найменших наших громадян, які розпочали своє життя в материнських лонах!

Пригадаймо слова Спасителя: «Дозвольте дітям приходити до Мене, бо таких є Царство Боже» (Мк 10, 14). Це також означає: дозвольте їм народитися, щоб вони могли почути Євангеліє, отримати Святе Хрещення, увійти до Церкви, приступити до Євхаристійного столу і пізнати Єдиного Бога і Того, кого Він послав – Ісуса Христа (Йн 17, 3)!!!

Нехай Пресвята Діва Марія, Матір Милосердя, спомин якої припадає саме на 16 листопада, у лоні якої зачалось Дитя Ісус, огорне нашу Батьківщину плащем своєї материнської опіки!

На усі Ваші зусилля, на захист життя, на проголошення Євангелія Життя, уділяємо свого Пастирського благословення: В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!

16 листопада 2020 року

N. 45/2020

Єпископи Римсько-Католицької Церкви в Україні

Поділитись в соц.мережах

Comments:

Додати коментар


Захисний код
Оновити